Hiszpańskie receptury

Hiszpania da się lubić! Jednym z powodów uwielbienia tego wyjątkowego kraju jest hiszpańska kuchnia.

12.07.2023

Hiszpania da się lubić! Jednym z powodów uwielbienia tego wyjątkowego kraju jest hiszpańska kuchnia. Tapas / pintxos, paella, tortilla, gazpacho i sopa de ajo, jamón i chorizo, ryby i owoce morza, churros i crema catalana oraz baza wszystkich wytrawnych dań — czosnek i najlepsza na świecie oliwa z oliwek.

Hiszpania to kraj z niezwykle bogatą tradycją i kulturą kulinarną. W zależności od regionu znajdziemy różnorodne receptury na dania znane w całej Hiszpanii oraz przepisy, które występują tylko na danym obszarze. Bliskość Afryki sprawa, że w Hiszpanii pojawiają się także tamtejsze aromaty w przepisach tradycyjnej kuchni, która wbrew pozorom nie należy do tych najbardziej pikantnych. Smaki są wyraziste, ale raczej łagodne. 
Oto kilka tradycyjnych dań, których naprawdę warto spróbować podczas pobytu w Hiszpanii. 

Odwiedzając stolicę, Madryt, koniecznie trzeba zjeść cocido madrileño, czyli klasyczny madrycki kociołek przygotowywany w jednym garnku, ale podawany w trzech częściach.
Pierwszą z nich jest zupa, wywar z ciecierzycy, cielęciny, wieprzowiny, golonki, słoniny, kurczaka, chorizo i kaszanki oraz warzyw: kapusty, czosnku, papryki, ziemniaków, marchewki. Bulion podaje się z makaronem i gotowanymi w nim także kulkami mięsnymi z zmiksowanego mięsa mielonego z chlebem, pietruszką i żółtkiem jajka. W drugiej kolejności podaje się ugotowane warzywa i ciecierzycę. Na końcu dopiero wyjęte z bulionu mięso.

Poszukując najlepszych smakołyków w Kraju Basków trzeba zwrócić uwagę na pintxos, czyli tamtejsze tapasy. Wybór lokalnych „małych kąsków” (pintxos), jest ogromny. Najczęściej spotkamy się z kawałkami chleba, na którym zostały ułożone wyjątkowe i zaskakujące składniki. Region jest jednym z najsłynniejszych punktów na mapie kulinarnych podróży. Znajdujące się tu restauracje są znane na całym świecie i przyciągają najbardziej wytrawnych smakoszy ze wszystkich stron. Należy tu wspomnieć chociażby o kulinarnym raju, czyli San Sebastian. To stąd pochodzi Martin Berasategui, trzeci kucharz na świecie z największą ilością gwiazdek Michelin, których posiada 12. 

Znajdująca się w zachodnio-północnej części Hiszpanii, u wybrzeża Oceanu Atlantyckiego, Galicja jest jednym z najbardziej obfitych w zasoby obszarów. Bogactwo pochodzących stąd owoców morza daje sławę regionowi porównywalną do znajdującego się tu miejsca kultu, czyli katedry w Santiago de Compostela. W całej Hiszpanii przyjęło się pochodzące stąd, co podkreśla nazwa dania, danie — pulpo a la Gallega, czyli ośmiornica po galicyjsku, co oznacza ośmiornicę pokrojoną na kawałki i podawaną z ziemniakami, solą i mieloną, słodką papryką. 

Regiony Katalonii i Walencji są ze sobą mocno związane historycznie. Od XII w. Hrabstwo Barcelony (późniejsze Księstwo Katalonii), Królestwo Walencji i Królestwo Majorki tworzyły Królestwo Aragonii, którego przez długi czas stolicą była Saragossa. Stąd wiele łączy te regiony także kulinarnie. Ponadto, w tradycyjnych recepturach znajdziemy przepisy na dania z terenów granicznych: Francja, Włochy, Andaluzja. Wpływ na kształt lokalnej kuchni z jednej strony ma bliskość Morza Śródziemnego, z drugiej Pireneje. 

Walencja to stolica najbardziej ikonicznego hiszpańskiego dania, czyli paelli, która doczekała się tylu odsłon, ile prowincji w Hiszpanii. Klasyczną paellę Valencianę charakteryzuje to, że jest zarazem soczysta i przypalona. Dodaje się do niej mięso kurczaka i królika, zieloną fasolę oraz ślimaki gatunku helix aspersa, czasem z dodatkiem małż i krewetek (paella mixta). Przygotowywana w górach powstaje na żywym ogniu z drewna migdałowców lub winorośli. W całej Hiszpanii bardzo popularna jest paella de marisco, czyli wersja z samymi rybami i owocami morza.

W Barcelonie na deser obowiązkowo trzeba spróbować powstałego na bazie mleka — crema catalana, czyli pierwowzoru francuskiego crème brûlée, choć Francuzi będą pewnie twierdzili co innego.

Jedną z najsłynniejszych potraw pochodzących z Andaluzji, znanych w całej Hiszpanii, jest gazpacho, czyli gęsty krem z pomidorów, papryki, ogórka, czosnku, cebuli i czerstwego pieczywa podawany na zimno. Jest to idealne danie na gorące, letnie dni. Istnieją różne odmiany. Szczególnie w rejonie Malagi popularna jest ajo blanco, zupa czosnkowa, podobnie jak klasyczne gazpacho, podawana na zimno. Powstaje z czosnku, jasnych winogron, migdałów oraz grillowanego chleba. 

Będąc na Costa del Sol trzeba odwiedzić popularne chiringuitos, czyli małe plażowe bary, oferujące głównie napoje i drinki, ale też typowe plażowe dania i przekąski, jak kanapki z szynką serrano, frytki czy smażone kalmary i sardynki.

Baleary: Majorka, Ibiza i Minorka — oczywiście odnajdziemy tam klasyczne dania kuchni hiszpańskiej, ale kiedy już dotrzemy na wyspę, warto spróbować lokalnych potraw, których w żadnej części lądu nie spotkamy. Takie dania to np. sopa mallorquín, czyli zupa na bazie warzyw z dominacją kapusty, ziół, chleba oraz lokalnej kiełbasy Sobressady (pyszna jest także wersja wegetariańska). Uwagę wielu na pewno zwróci arroz brut, czyli brudny ryż. Pod tą oryginalną nazwą kryje się danie z ryżu i mięsa. Może być podawane w wersji bardziej wodnistej lub gęstej. Znajduje się tu bardzo wiele składników: mięso z kurczaka, wątróbka drobiowa, mięso z królika, żeberka wieprzowe, pomidory, karczochy, cebula, zielony groszek, grzyby, papryka, czosnek oraz przyprawy: szafran, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, czarny pieprz. 

Buen provecho!